Allt om pandor: Black & White Bamboo Lovers


panda climbing on tree during daytime

Foto: Chester Ho via Unsplash

Pandas är lätt ett av de mest älskade djuren i världen.

Dessa bedårande bambuälskande björnar är infödda i Kina och har hotats av utrotning de senaste åren.

De goda nyheterna är att tack vare bevarandeinsatser börjar pandor nu göra en comeback i A-klass!

I detta GB-blogginlägg tillägnat pandan kommer vi att lära oss mer om dessa fascinerande varelser och ta reda på varför de är så älskade av människor över hela världen.

Beskrivning och utseende

Foto: Vlad Kutepov via Unsplash

Jättepandan är lätt att känna igen med sin svartvita päls, men visste du att de faktiskt föds med brun och vit päls?

Pandaungar föds också otroligt små, de mäter endast cirka 15 cm vid födseln. Fullvuxna pandor kan bli upp till 200 cm och väga cirka 115 kg.

Hanar är i allmänhet större än kvinnor. Hanar kan också identifieras genom sina större molarer som de använder för att slåss om kompisar och territorium.

Pandans runda ansikte beror på att deras käkmuskler är relativt svaga. Detta faktum kan verka förvånande eftersom många av oss förknippar dem med att äta bambu hela tiden!

Pandas har mycket starka framben som de använder för att klättra i träd och söka föda. Deras bakben är inte lika starka och de är inte särskilt bra på att gå långa sträckor.

Pandans svans används för balans och även som en varning till andra pandor om att de är arga eller upprörda.

De har väldigt mjuk päls som hjälper dem att hålla sig varma i det kalla klimatet i deras naturliga livsmiljö. Den svartvita färgen hjälper dem att kamouflera i träden och undvika rovdjur

Diet

Pandans kost består nästan helt av bambu. Faktum är att de äter upp till 12 kg bambu varje dag!

De kan smälta cellulosa i bambu tack vare en speciell bakterie i tarmen.

Bambu är inte särskilt näringsrikt så pandor måste äta mycket av det för att få de näringsämnen de behöver.

De dricker också cirka 20 liter vatten varje dag för att hjälpa dem att smälta bambu.

Pandas äter ibland andra växter, insekter, fiskar och även små däggdjur.

Reproduktion

Pandas har en mycket låg reproduktionshastighet, vilket är en av anledningarna till att de är så hotade och har ett begränsat antal i naturen.

Det tar cirka tre till fem år för dem att nå sexuell mognad och de får bara en unge vartannat år.

Gungen föds vanligtvis på sensommaren eller tidig höst och stannar hos sin mamma i cirka 18 månader.

Pandans parningssäsong är på våren och sommaren när det finns mer bambu.

Hanar kommer att doftmärka sitt territorium för att låta andra pandor veta att de är förbjudna.

Pandas har en komplicerad reproduktionsprocess och ofta kommer honan inte att kunna producera ett livskraftigt ägg.

Även om hon lyckas få en unge är det mycket vanligt att mamman avvisar den eller av misstag krossar den.

Distribution & Habitat

Pandas finns i bergen i centrala och sydvästra Kina.

De lever i tempererade skogar med ett svalt, blött klimat och gott om bambu.

Pandas brukade ha ett mycket bredare utbud och kunde hittas i större delen av södra och östra Kina, såväl som delar av Myanmar och Vietnam.

Nu är deras räckvidd mycket mer begränsad på grund av förlust av livsmiljöer och fragmentering.

Det finns bara omkring 1600 pandor som lever i det vilda.

I ditt rum kan du dock skaffa en själv.Gage Beasleys Pandabjörn mjuka plyschleksak är lika svart, vit och fluffig som den äkta varan – kanske till och med lite vänligare och gosigare kanske?

I vilket fall som helst, om du letar efter en söt vän vid sängkanten kan det här vara plyschen för dig!

Gage Beasleys Pandabjörn Mjuk plyschleksak

Bevarande

white and black panda on tree branch during daytime

Foto: Yujia Tang via Unsplash

Jättepandan är listad som utrotningshotad på IUCN:s röda lista

Deras befolkning har minskat med mer än 50 % under de senaste tre generationerna.

De främsta hoten mot pandan är förlust av livsmiljöer och fragmentering, tjuvjakt och klimatförändringar.

Kina har gjort stora framsteg de senaste åren för att bevara sin nationella skatt.

The Giant Panda National Park etablerades 2006 och täcker nu ett område på mer än 27 000 km².

Detta skyddade område är hem för cirka 67 % av den vilda pandapopulationen.

Den kinesiska regeringen har också förbjudit jakt och tjuvjakt på pandor.

De har också inrättat ett antal avelscenter för fångenskap för att hjälpa till att öka befolkningen.

Medan antalet pandor i det vilda fortfarande är farligt lågt, ser saker och ting upp för dessa svartvita skönheter.

Andra intressanta fakta

  • Pandan är symbolen för WWF (World Wildlife Fund)
  • En pandas päls är inte bara svart och vit, utan en blandning av färger inklusive brunt, gult och rött
  • Pandas kan simma och till och med dyka i vatten
  • Pandan är den enda björnen som inte går i viloläge
  • Bambu är faktiskt gräs, inte ett träd
  • Pandas har en extra "tumme" på framtassarna som hjälper dem att hålla fast bambustammar
  • En grupp pandor kallas en "pinans"
  • Pandas har funnits på jorden i cirka två till tre miljoner år!
  • Pandans svartvita färg är ett exempel på kamouflage som kallas "mimik" – de ser ut som en bambuklump för att undvika att bli uppäten av rovdjur.
  • Pandas är världens mest omsatta däggdjur – omkring en tredjedel av alla pandor som lever i fångenskap finns i djurparker utanför Kina.
  • Pandan är ett av endast fyra djur som har fått sin egen emoji! (De andra är kaninen, apan och hummern).

Sluta tankar

Pandan är ett fascinerande och unikt djur som tyvärr är utrotningshotad.

Deras låga reproduktionshastighet, i kombination med förlust av livsmiljöer och fragmentering, har lett till en minskning av deras befolkning.

Men den kinesiska regeringen har gjort stora framsteg de senaste åren för att bevara sin nationella skatt.

Inrättandet av Giant Panda National Park och förbudet mot jakt och tjuvjakt har bidragit till att öka deras antal.

Medan det fortfarande ser hemskt ut för pandan finns det hopp om att de kommer att göra comeback med fortsatta bevarandeinsatser.

Har du några andra intressanta fakta om pandor? Dela dem i kommentarerna nedan!

Hej!

~GB

.

Lämna en kommentar


Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras